Az elmúlt 2 év hatalmas változásokat hozott az egészségügyi ellátás átalakításában. Új innovációk jelentek meg és az elkövetkező évek várhatóan újabb, még jelentősebb változásokat hoznak. Napjaink és valószínűleg az elkövetkező évtized egyik legizgalmasabb innovációs területét az egészségügyi megoldások jelentik. Vegyük sorba, melyek a legfontosabb trendek az egészségügyben 2022-ben!

5+1 digital health trend 2022

Az egészségügyi ellátás mint termék

Az akár vényköteles gyógyszerek online felírása, házhozszállítása, a különböző hordható, viselhető egészség megőrző – monitorozó eszközök elterjedése mind-mind hozzájárul az egészségügy gyökeres átalakulásához. A páciensek tudatosabbá válnak, kezdik megérteni, hogy lehetőségük van jobban, többet törődni az egészségükkel. Olyan mérvű átalakulás zajlik, mint amilyet az online bankolás megjelenése jelentett a pénzügyi szektorban.

Telehealth – távorvoslás, távdiagnosztika

A távorvoslás, távdiagnosztika szerepe rövid és gyors növekedést követően egyelőre stagnál. A különböző szolgáltatók jelenleg próbálják feltérképezni a lakossági igényeket és ehhez szabni a szolgáltatásaikat. Hosszabb távon várhatóan nőni fog a szerepe együttműködésben más egészségügyi szolgáltatásokkal.

Techóriások szerepe

A világ vezető tech vállalatai már most is jelen vannak az egészségügyben. Amazon – várhatóan tovább növeli már eddig is jelentős egészségügyi (Pillpack, Amazon Care) érdekeltségeit, egyes előrejelzések szerint a TEVA megvásárlására készül hosszabb távon akár teljesen átalakítva az eddigi egészségügyi üzleti modellt. A Google AI vezérelt gyógyszerkutatásba kezdett és egyes hírek szerint Elon Musk is ide készül, elsősorban az mRNS technológiában lát fantáziát.

A pharma kereskedelmi tevékenységének átalakulása

Az elmúlt években elindult folyamat idén is folytatódni fog. A felmérések szerint az orvoslátogatók hatékonysága a digitális kapcsolattartás során élesen csökkent, a pandémia előtti szintet sem éri el. Ezzel párhuzamosan egyes országok új finanszírozási formákkal kísérleteznek, melynek során nem az eladott gyógyszer mennyiség, hanem a pácienseknél elért eredmények és az egészségbiztosító számára nyújtott előnyök alapján kerül a termék kifizetésre.

Az új megoldások során szorosabb együttműködésre, partnerségre törekednek a gyártói és a kormányzati oldalak között csökkentve az orvoslátogatás szerepét.

Átjárhatóság az egyes egészségügyi rendszerek között

A felhasználók és az egészségügyi szolgáltatók számára is nagy könnyebbséget jelentene, ha az egyes online felületek megosztanák egymással az adatokat és nem kellene számtalan jelszóval és jóváhagyási folyamattal bajlódni egyik oldalon sem. Vannak fejlesztések, melyek ennek az átjárhatóságnak, adatátadásnak a megvalósítását célozzák és bár erre is vonatkoznak majd a szabályozási korlátok a benne rejlő potenciál igen jelentős változásokkal járhat.

Felhő szolgáltatások további terjedése

A korábban említett átjárhatóság biztosításához elengedhetetlen a felhő használata és erre egyre több cég jön rá és költözteti a szolgáltatásait vagy azok egy részét a felhőbe.

A felhő másik nagy előnye az itt tárolható hatalmas adatmennyiség, mely az egészségügyi rendszerekben folyamatosan növekszik és megbízható, könnyen skálázható tárhely igényt kíván.

Források:
Paul Simms: 2022 predictions
Morris Panner: 5 Digital Health Trends Here to Stay for 2021 https://www.entrepreneur.com/article/361311

Összefoglaló

Az imént felsorolt trendek az egészségügyben csupán „bemelegítés” jelleggel lettek összegyűjtve, mivel ezek közül egy-egy is megér majd a jövőben egy önálló blog bejegyzést. Emiatt érdemes lesz majd feliratkoznod hírlevelünkre, hogy mindig képben lehess a legfontosabb digitalizációs témákban.

Jacsó Péter Tivadar tulajdonos, multitalent

Szabó Lehel
tulajdonos, ügyvezető
Jacsomedia Digitális Ügynökség

Szívesen olvasnál ehhez a cikkhez hasonló bejegyzéseket havi rendszerességgel?

Ha a válaszod igen, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi azon leszünk, hogy időről időre bemutassuk neked a legfontosabb szakmai innovációkat, híreket, érdekességeket a digitális piacon.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Oszd meg ezt a történetet!