Miért fontos a körültekintő tervezés a mobilalkalmazás-fejlesztés során?

A mobilalkalmazás-fejlesztés folyamatában egészen az utolsó lépésig hasonlóan zajlik a webes szoftverfejlesztéshez, ugyanakkor itt bejön a képbe egy olyan szükséges lépés, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ez pedig az egyes platformok (Apple Store, Google Play) alkalmazásboltjaiba való publikáció.

Ebben a bejegyzésben egy konkrét esettanulmány alapján mesélem el, milyen akadályokra kell számítani az applikáció publikálása során. Olvasd el, hogy ne ess hasonló csapdába!

Egy Mobil applikáció publikálása

Amikor mobilalkalmazást fejlesztünk, rendszerint crossplatform rendszereket (pl.: Ionic) használunk, mert így gazdaságosan lehet több platformra egyszerre fejleszteni. Egy közös JS kódbázis alapján hoz létre a rendszer az Apple és a Google számára alkalmazásokat. Így a fejlesztés költség- és időhatékonyabb egyaránt. Ezt a módszert akkor használjuk, ha nem kell az alkalmazásnak semmiféle eszköz specifikus szolgáltatást kihasználnia.

Amikor az alkalmazás elkészül, elérkezik az ideje a publikálásnak. A problémák időről időre itt jelentkeznek. Az Apple App Store publikálási folyamata meglehetősen bonyolult, és emiatt csak a biztonságos és magas minőségű alkalmazások jelenhetnek meg az alkalmazásboltjukban. Ennek pedig az az ára, hogy szigorúan be kell tartani az irányelvekben meghatározott szabályokat.

A személyes adatok védelme pedig a GDPR óta kiemelt figyelmet kap, így nem elég pusztán egy jó minőségű alkalmazást lefejleszteni, hanem szükséges hozzá az adatok biztonságát szolgáló jogi dokumentumok mellékelése is.

Mobilalkalmazás a 2022-es FINA Vizes VB-re

A Semmelweis Kft. felkérésére először a 2017-es majd a 2022-es FINA vizes VB-re is elkészítettük azt a mobilalkalmazást, amely segít a rendezvényen résztvevő versenyzőknek és látogatóknak eligazodni az egészségügyi ellátási pontok és a rendezvény helyszínek között.

Ez egy egyszerű és meghatározott célra elkészített app, viszonylag kevés speciális funkcióval. Lehet vele telefonhívást kezdeményezni az egészségügyi szolgáltató felé, megmutatja lokáció alapján az egyes helyszíneket és lehetőség van belőle üzenetet küldeni a szolgáltató felé esetleges baleset esetén.

Az alkalmazás itt érhető el az App Store-ban a 2022-es Vizes VB ideje alatt.

Mivel a 2017-ben írt alkalmazás kódja elavult, így újraírtuk a programot. El is készült az alkalmazás és a belső tesztelés is sikeres volt, így eljött a publikáció ideje. Először a nagyobb hallal, az Apple App Store-ral kezdtük, mert sejtettük, hogy ott lesz nehezebb a megvalósítás. Amikor a build már sikeresen lefutott és megvalósult a feltöltés, akkor kezdődött meg az alkalmazás tüzetesebb vizsgálata az Apple szakemberei által.

App Store vizsgálat

Amikor az alkalmazást feltöltjük a rendszerbe, AI és manuális teszteknek, valamint kódvizsgálatnak is alávetik a programot. Az, hogy elsőre átmenjen a rostán az alkalmazás nehezen képzelhető el. Maximum, ha semmi extra szolgáltatást nem tettünk bele. Esetünkben az első körös ellenőrzés pár apróbb technikai jellegű hibával zárult, amiket könnyűszerrel javítottunk is. Egy ilyen ellenőrzés szerencsés esetben 24 órán belül le is zajlik.

Ezután jöttek a meredekebb kérdések. Számítani kell rá, amennyiben személyes adatokkal dolgozunk (pl.: lokáció követés), hogy mellékelni kell a szükséges jogi dokumentumokat az EULA-hoz. Ez az ért fontos, mert meg kell felelni a GDPR rendelkezéseinek. Be kell mutatni, hogy mit miért, milyen célra, hogyan akarunk tárolni, felhasználni és a felhasználónak milyen módon van lehetősége az adatai igénylésére, elfeledtetésére, stb.

Ezt a problémakört már a tervezési fázisban fel kell ismerni. Egy megfelelően összeállított idegen nyelvű jogi dokumentum megszületése időigényes feladat, amit nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Esetünkben az Apple igényelte, hogy saját EULA-val egészítsük ki az általános felhasználói feltételeket. Emellett arról is szeretett volna meggyőződni, hogy az alkalmazás fejlesztője rendelkezik a szükséges jogosítványokkal az egészségügyi feladatok ellátásáról. Itt az például problémát okozhat, hogy ki az adott szoftver tulajdonosa, kinek az alkalmazásboltjában és kinek a megbízásából van fent a mobilalkalmazás.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi időben főleg belső használatú alkalmazásokon dolgoztunk, és nem kerültünk szembe ennyire direkt módon a jogi háttér biztosításával kapcsolatos témával. A mostani tapasztalatból jó időre megtanultuk, hogy erre már a legelső pillanatban komoly figyelmet kell fordítani.

A tanulságok

Készülj el előre az adminisztrációs feladatokkal

Már az alkalmazás tervezésekor foglalkozni kell a jogi vonzatok lekezelésével. Ha személyes adatok kezelését valósítja meg az alkalmazás, pláne ha azt harmadik félnek továbbítjuk, akkor fel kell vértezzük magunkat a kapcsolódó jogi nyilatkozatokkal és adatkezelési szabályzatokkal.

Hagyj időt a javításoknak

Az App Store szakemberei jó eséllyel találnak majd javítanivalót a munkádban, így hagyj időt a többkörös javításnak ahol számolj minden kör esetében legalább egy 24 órás munkanappal. Azt javaslom, hogy a leadás előtt legalább egy, de inkább két hét rászámolást alkalmazz. Bármikor előfordulhat valami nemkívánatos probléma.

Időben dönts arról, ki és hova tölti fel az alkalmazást

Már az elején érdemes eldönteni, hogy kinek az App Store fiókjába kerül fel az alkalmazás. Amennyiben egészségügyi szolgáltatást tartalmazó fejlesztést készítesz, úgy fontos tudni, hogy kizárólag az arra jogosultsággal rendelkező szolgáltató fiókjába engedik feltölteni ezeket az alkalmazásokat. Mivel egy céges fejlesztői fiók regisztrálása hosszasabb feladat, ezt is időben kell megkezdeni, hogy a végén ne lepődjünk meg nagyon. Itt is számos dokumentum bekérése és elbírálása után kaphatsz majd csak lehetőséget a fiókod cégszerű használatára.

Hiába fejlesztettél le egy jó appot, ha nincs hová publikálnod a megfelelő időben

A mobilalkalmazás-fejlesztési folyamat akkor tekinthető késznek, ha az appunk meg is jelent az adott alkalmazásboltban. Nem elég tehát megírni a jó kódot, elő kell készíteni az adott alkalmazásboltot, jóvá kell hagyatni technikailag és jogilag egyaránt az alkalmazást, és át kell menni minden egyes rostán amit a az Apple vagy a Google elénk állít.

Ne hagyd tehát soha az utolsó pár napra a publikációt, mert kellemetlen meglepetésben lehet részed, amennyiben valamelyik követelménynek nem tudsz megfelelni.

Jacsó Péter Tivadar tulajdonos, multitalent

Jacsó Péter Tivadar
tulajdonos, multitalent
Jacsomedia Digitális Ügynökség

Szívesen olvasnál ehhez a cikkhez hasonló bejegyzéseket havi rendszerességgel?

Ha a válaszod igen, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi azon leszünk, hogy időről időre bemutassuk neked a legfontosabb szakmai innovációkat, híreket, érdekességeket a digitális piacon.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Oszd meg ezt a történetet!