A Google Ads hirdetésre fordítandó költségek kiszámítása

A Google Ads utat enged mindenki számára, hogy megjelenhessen hirdetőként a nagy nyilvánosság előtt, ami forradalmasította a hirdetési piacot és bizonyos értelemben decentralizálta is azt. Ma már nem kell a klasszikus médiafelületekhez fordulnia a hirdetőknek, és akár egy minimális kezdéssel is meg lehet jelenni egy termékkel vagy szolgáltatással.

A kérdés azonban az, hogy van-e olyan minimális ráfordítás, ami alatt nem éri meg megjelenni a Google Ads felületén? Erre keressük a választ ebben a blog bejegyzésben.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Hogyan számoljunk a hirdetési költségekkel?

Mint minden hasonló gazdasági területnek, ennek is van egy elméleti matematikája, amit érdemes megismerni ahhoz, hogy megérthesd, mi zajlik a kulisszák mögött.

1. lépés: Az iparági hirdetési költségek megismerése

Ahhoz, hogy számolni tudjunk, egy kis kutatást kell végezni, ami az iparági kulcsszavak megismerésével veszi kezdetét. Ehhez a legegyszerűbb a Google Ads kulcsszótervezőjét használni. Ha összegyűjtöd a legfontosabb kulcskifejezéseket a neked fontos témában, akkor a kulcsszótervező segítségével könnyedén megjelenítheted azt az átlagos költséget, ami a kulcsszavaidra jellemző.

Ez iparáganként nagyon eltérő lehet, de azért általánosságban kereső kampányok esetében 60-70 Ft, display kampányok esetében 20-30 forint a jellemző. Ez tehát azt jelenti, hogy ennyit kell fizetned azért, hogy lekattintsák a hirdetésedet.

2. lépés: A konverziók meghatározása Google Ads hirdetéseknél

Ehhez a lépéshez ismerned kell azt a konverziós százalékot, ahány neked hasznos konverzió bekövetkezik kattintásonként. Tehát ha a a hirdetésed esetében 100 kattintásból 2 konverzió következik be, akkor 2%-os konverziós arányról beszélhetünk, ami megint egy jellemző érték a megfelelően működő hirdetések esetében. Konverzió lehet egy feliratkozás, egy vásárlás, egy telefonhívás, egy űrlap kitöltés, stb.

Átlag konverzió kereső kampányoknál 3,2%, display kampányok esetén 0,9%, webshop felhasználásakor 1,2%, ajánlatkérő moduloknál magasabb, egy feliratkozás esetében akár 10-szerese is lehet ha van hozzá megfelelő ellenszolgáltatás (pl.: letölthető tanulmány).

3. lépés: Hány vevőt szeretnél?

Azt is fel kell mérned, hogy hány db konkrét vásárlást szeretnél. Ez persze a legkönnyebb egy webshop esetében, de akár ügyfélszámban, látogatóban, vagy más közvetett módon is meghatározható ez a mennyiség. Az sem jó, ha túl kevés, az sem, ha túl sok. Itt azt kell figyelembe venni, hogy az elért konverziók hány tényleges vevőt jelentenek.

Egy webáruház esetében viszonylag könnyen számszerűsíthető ez, míg pl.: egy fodrász esetében azt kell megnézni, hogy hány vendéget tud bevonzani és milyen átlagos vásárlási értékben.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Nézzünk konkrét Google Ads példákat!

Webáruház esetén:

Ha 100 db konverziót szeretnél egy hónapban elérni, és a átlag CPC-d 70 Ft, akkor a következő módon gondolkodhatsz:

  • 100 vásárlás eléréséhez 5000 kattintás szükséges, amennyiben 2% a konverziós arányod, és 70 Ft-os kattintásokkal számolunk, 350.000 Ft-os büdzsé szükséges. Ehhez jön hozzá a kampány setup és menedzsment ára is, legalább további 3% havonta.
  • VÁSÁRLÓ SZÁM/KONVERZIÓS ARÁNY*Átlag CPC+MANAGEMENT KÖLTSÉG => (100/0,02)*70 = 350.000 Ft + 30% = 455.000 Ft
  • Tehát 100 vásárláshoz 455.000 Ft hirdetési költség tartozik.

Itt már csak azt kell számításba venni, hogy mekkora értéket képvisel a 100 db vásárlás általánosságban. Ha pl.: ez az összeg 4.500.000 Ft értéket képvisel, akkor 10%-ot fordítottál hirdetésekre. Ha ez neked megéri a saját kalkulációd alapján, akkor jól gondolkodsz.

Fodrász esetén:
Itt már árnyaltabb a kép. Vegyük azt, hogy egy kuncsaft átlagosan 7.000 Ft-ot fizet a szolgáltatásért, és a konvertáló személyek fele az, aki el is jön a szolgáltatást ténylegesen igénybe venni, miután kitöltötte az űrlapot a dátumfoglaló rendszerben.

Ha 100 db konverziót szeretnél egy hónapban elérni, és a átlag CPC-d 70 Ft, akkor a következő módon gondolkodhatsz:

  • 50 vásárlás eléréséhez 2500 kattintás szükséges, amennyiben 2% a konverziós arányod, és 70 Ft-os kattintásokkal számolunk, 1750.000 Ft-os büdzsé szükséges. Ehhez jön hozzá a kampány setup és menedzsment ára is, legalább további 3% havonta.
  • VÁSÁRLÓ SZÁM/KONVERZIÓS ARÁNY*Átlag CPC+MANAGEMENT KÖLTSÉG => (50/0,02)*70 = 175.000 Ft + 30% = 227.000 Ft
  • Tehát 50 vendéghez 227.000 Ft hirdetési költség tartozik.

Na és milyen értéket jelent ez a számodra? 50 vendég átlagosan 7.000 Ft költése 350.000 Ft bevételt eredményez, ami viszont azt jelenti, hogy elköltötted a bevételed 64%-át! Na ez már nehezen nevezhető eredményes hirdetésnek.

Konklúzió

A Google Ads hirdetés remek dolog, tényleg kiegyensúlyozza a hirdetéspiaci viszonyokat. Ugyanakkor iparáganként és felhasználási módonként eltér az, hogy kinek és milyen módon érdemes használnia ezt a felületet.

Fontos, hogy minden esetben mérd fel alaposan azt, hogy mik azok a mérőszámok, amelyek segítségével meghatározhatod a hirdetési költségeidet. A fenti képletek segítségével határozd meg a mérőszámaidat és kalkuláld ki azt, hogy Neked, a Te iparágadban, az adott piaci lehetőségek mellett megéri-e egyáltalán hirdetned?

Ha pl.: túl keveset fordítasz a hirdetésekre, akkor nem lesz meg a megfelelő konverziószám, így csak elégeted azt a kis pénzt amit egyáltalán rászánnál. Ha pedig nem méred fel pontosan az anyagi szükségleteket, akkor ugyan hozhatod a megfelelő konverziószámot, de az a profitodat fogja felemészteni.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Segítünk a számok mögé látni

Ha azon gondolkodsz, hogy szeretnél megjelenni professzionális hirdetéssel a Google Ads felületén, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, akkor gyere el hozzánk személyesen, vagy egy virtuális egyeztetés formájában, és segítünk neked abban, hogy tisztán láthass.

Kérd Google Ads tanácsadásunkat, és mi felmérjük a lehetőségeidet és eligazítunk az online hirdetési piac útvesztőjében. Vedd fel velünk a kapcsolatot most!

Jacsó Péter Tivadar tulajdonos, multitalent

Jacsó Péter Tivadar
tulajdonos, multitalent
Jacsomedia Digitális Ügynökség

Szívesen olvasnál ehhez a cikkhez hasonló bejegyzéseket havi rendszerességgel?

Ha a válaszod igen, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi azon leszünk, hogy időről időre bemutassuk neked a legfontosabb szakmai innovációkat, híreket, érdekességeket a digitális piacon.

Oszd meg ezt a történetet!