Teljeskörű SEO csekklista (folytatás)

Folytatjuk a korábbi cikkben megkezdett írásunkat amiben komoly górcső alá vesszük a SEO lépéseit annak érdekében, hogy összeálljon mindezekből egy ellenőrző csekklista. Ezzel az ellenőrző listával te is alaposan átvizsgálhatod a weboldalad képességeit és meggyőződhetsz róla, hogy megfelel-e a keresőoptimalizálás követelményeinek.

Hogyan használd a SEO ellenőrzőlistát?

A SEO csekklistát részekre osztottuk annak érdekében, hogy a legfontosabb szakmai területeket egymástól elkülönítve is részletes górcső alá vehesd majd. Ennek következtében az alábbi részegységek bontakoztak ki:

A teljeskörű SEO stratégia maradéktalan kivitelezéséhez ezekre a területekre mind-mind komoly hangsúlyt kell majd fektetned.

Amennyiben elvégzed, vagy elvégezteted az ide kapcsolódó lépéseket, akkor minden esélyed meglesz arra, hogy sikeres SEO stratégiával az elvárásaidnak megfelelő eredményeket fogsz elérni a weboldaladdal.

Oldalon belüli SEO

A hasznos tartalom és a felhasználóbarát kialakítás hiányában az oldalad nem fog előre rangsorolódni az organikus találati listákban. Manapság hatalmas a verseny a tartalommarketing területén, így elengedhetetlen, hogy az oldalad minden kritikus kulcsszó esetében megfelelően legyen optimalizálva.

Győződj meg róla, hogy nagyszerű tartalmakat alkotva a felhasználókra koncentrálva tervezed meg a stratégiádat és nem csupán a keresőmotorokra fókuszálsz.

Optimalizáld az oldal címét

A SEO egyik legsarkalatosabb pontja az oldalcímek optimalizálása. Ez az első dolog, amire a SEO robotok koncentrálnak az oldal megismerése során. Ez alapján azonosítják azt, hogy pontosan miről szól az adott oldal.

Figyelj oda, hogy ne legyen duplikált oldalcím az oldaladon, illetve arra, hogy a cím megfelelően informatív módon írja le azt, hogy miről szól az adott oldal. Érdemes szem előtt tartani, hogy a 70 karakter feletti hosszúságú oldalcímeket a találati oldalak levágják, így célszerű a címeket erre optimalizálni.

Szintén fontos, hogy a title tag ne legyen üres, vagy hiányzó. Mindenképp alaposan vizsgáld át az oldalad felépítését, és optimalizáld az oldalcímeket.

A meta leírás fontossága

Ugyan a meta leírás nem közvetlenül befolyásolja a rangsorolást, mégis kiemelt fontosságú, hiszen ez az a karaktersor, amivel a felhasználó a keresési találatokban szembekerül. Ez az a rövid de fontos leírás, ami lényegében összefoglalja, hogy mivel fog találkozni a kattintás után.

Tulajdonképpen ez az az üzenet, ami rá kell vegye a felhasználót, hogy rákattintson a találatra. Képes pozitívan és negatívan is befolyásolni tehát a felhasználót. Ha nem használsz meta leírást, akkor a Google automatikusan kivesz egy darabot az oldal tartalmából, és azt teszi ki. Ezzel persze kiengeded a kontrollt a kezeid közül.

Fontos, hogy ne minden oldal ugyanazt a meta leírást használja, hanem igyekezz oldalanként az adott témával minél relevánsabb és kulcsszavakban gazdag meta leírást készíteni. Jelenítsd meg az egyediséged, az értékeket, amit az oldalad képvisel.

Javítsd a duplikált H1-es címsorokat

A H1-es azaz az elsőszámú címsor a tartalom egyik legfontosabb eleme, és mint ilyen csak egy alkalommal jelenhet meg egy oldalon. Ez a probléma sok esetben annak a következményeként alakul ki, hogy a logo időnként a H1-tagbe van foglalva, így a valódi oldalcím kialakításakor duplázásra kerül a H1 tag. Nagyon fontos, hogy az elsődleges H1-es cím tartalmazza legfontosabb kulcsszót az oldalra nézve, ezért ügyelj rá, hogy a megfelelő tartalmak legyenek ebbe a tagbe belefoglalva.

Alakítsd ki precízen a címsor, meta és tartalmi elemeket

Az optimalizáció elengedhetetlen a tartalmi elemek kialakítása esetén. Ha ezekre nem ügyelsz, akkor elveszítheted annak a lehetőségét, hogy a kulcsszavaidra és azok variánsaira is organikus találatokat érj el.

A Google Search Console teljesítmény riportja segítségével azonosíthatod az adott oldalakon a kulcsszavakat. Különösképpen érdekesek azok, ahol nagyszámú megjelenés mellett alacsony az átkattintási arány és az átlagos pozíció a keresőben.

Használj Alt Tag-eket a képek esetében

A képek optimalizálása elengedhetetlen, így fordíts erre is nagy figyelmet. A képeket el kell nevezni, és lehetőleg átgondolt módon. Emellett a megfelelő dimenzióikra és a fájlméretre is gondot kell fordítanod. Az a legalapvetőbb dolog, hogy a képek rendelkezzenek egy megfelelően leíró jellegű Alt Tag-gel. Erről tudja a kereső, hogy mi is található az adott képen.

Az Alt Tag-ek amellett, hogy hasznosak a keresők számára, a látási nehézségekkel küzdő felhasználókat is segítik, hiszen a felolvasó szoftverek ezek alapján tudnak működni.

Ügyelj a belső linkekre

A belső linkek építését gyakorta elhanyagolják az oldal építése közben. A belső linkek nagyon hasznosak tudnak lenni, mert vezetik a felhasználót az általad kijelölt úton. Ilyenek például a blog bejegyzések, amelyek olvasása közben a belső linkek felhasználásával az olvasó beterelhető például egy vásárlási folyamatba.

Kulcsszó kannibalizáció

Erről a jelenségről akkor beszélhetünk, amikor a kulcsszavaink felzabálják egymást. Ez bekövetkezhet akkor, amikor egy weblap strukturáján belül több aloldal is azonos kulcsszavakra van optimalizálva. Ez esetben gyakorlatilag egymással versenyző oldalakat hozunk létre, ami nem ideális helyzet. Ennek a felderítésére számos eszköz alkalmas, a lényeg, hogy igyekezz a tartalmakat úgy felépíteni, hogy a keresőmotor könnyedén kitalálja, mely tartalmat kell megmutatnia.

Javítsd ki az árva oldalakat

Minden oldalnak kapcsolódnia kell linkeken keresztül a weboldal struktúrájához. Ha egy oldal nem csatlakozik a gráfhoz, akkor árva oldalakról beszélhetünk. Ha a Google nem tudja kötni az oldalt, akkor a linkek segítségével nem tud végigmenni egy-egy ágon. Törekedj rá, hogy legalább egy link segítségével de bejárható legyen a teljes faszerkezet.

Tartsd frissen a tartalmakat

A tartalmak elöregszenek idővel. De a tartalmak frissítésével könnyedén elérheted, hogy a keresők frissnek és hasznosnak érzékeljék az oldalaidat. Gondolj bele, ha a tartalom már lejárt, akkor valószínűsíthetően már nem hasznos annyira a közönség számára sem. Vajon a Google miért találná akkor hasznosnak?

Szánj rá időt és frissítsd a blogod tartalmát időnként.

Állítsd be a Twitter kártyádat

A közösségi megosztások során befolyásolhatod, hogy milyen kép és milyen hozzá kapcsolódó leírás jelenjen meg rólad, ha valaki belinkelné az oldaladat mondjuk egy Facebook postba. Ez is nagyon hasznps lehetőség, mert így nem találomra választ a megjelenítő, hanem ezeken a kártyákon is hasznos és releváns infókat adhatsz meg a vállalkozásodról. A HeyMeta legenerálja neked az ehhez szükséges kódokat egy gombnyomásra.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Oldalon kívüli SEO

Ezt a területet nem szabad szem elől téveszteni, mert a linképítés nagyon fontos része a kereső optimalizálásnak.

Elemezd ki a versenytársaidat

Ha nincs rálátásod a versenytársaid link profiljára, akkor hogyan tudod felvenni velük a kesztyűt? A válasz az, hogy sehogy. Ha felderítetted, kik a versenytársaid, akkor érdemes alaposan kielemezni azt, hogy miként építik fel a tartalmaikat. Már ebből is nagyon sokat lehet tanulni. Backlink analízis segítségével könnyedén feltérképezhetők a versenytársak.

Tanulj tőlük, találd meg a kihasználatlan réseket.

Végezz link kapcsolatelemzést

A backlink audit során sok dolog megismerhető. Megtalálhatod például azokat a domaineket és forrásokat, ahonnan a versenytársaid oldalaira hivatkoznak, és amelyek közül esetleg kimaradtál. Így könnyedén orvosolható módon te is beszerezheted a szükséges link kapcsolódási pontokat.

Alakítsd át a nem kapcsolódó brand említéseket linkekké

Előfordulhat, hogy a PR cikkeid esetében a brand neved hivatkozás nélkül jelenik meg. Ügyelj arra, hogy minden esetben hivatkozással együtt jelenj meg a hivatkozó oldalakon. Ez meglehetősen macerásnak tűnhet, de érdemes rá időt és energiát fordítani, mert ezek a linkek építik az oldalad értékét.

Találj új linképítési lehetőségeket

Mindig vannak új linképítési lehetőségek, de ezek megtalálása gyakran sok időt vesz igénybe. Nagyon fontos, hogy jó minőségű backlink profillal rendelkezz. Ehhez is érdemes linképítő eszközöket igénybe venned, hogy megtaláld az igazán értékes hivatkozások elhelyezésének helyeit.

Készítsd el a Google Business profilodat

Ha helyi üzletet viszel, akkor fontos, hogy rendelkezz megfelelően beállított Google Business Profillal. Természetesen ezzel is időt kell töltened, de megéri a befektetett munka, mert a GBP remekül konvertál és irányít az oldalad felé.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba
Jacsó Péter Tivadar tulajdonos, multitalent

Jacsó Péter Tivadar
tulajdonos, multitalent
Jacsomedia Digitális Ügynökség

Szívesen olvasnál ehhez a cikkhez hasonló bejegyzéseket havi rendszerességgel?

Ha a válaszod igen, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi azon leszünk, hogy időről időre bemutassuk neked a legfontosabb szakmai innovációkat, híreket, érdekességeket a digitális piacon.

Oszd meg ezt a történetet!