Egy Joomla korszak vége

A Joomla újabb mérföldkőhöz érkezett, mivel a 3.10-es verziója biztonsági üzemmódba lépett. Az új standard a Joomla 4.x, így a korábbi verziókra megszűnik a támogatás 2023 augusztus 17-étől. Ez azt jelenti, hogy ideje elkezdeni foglalkozni a migrálással az új verzióra.

A joomla 3.10 egy híd volt

Aki rendszeresen karbantartotta a Joomla oldalát, és eljutott a 3.10-es verzióhoz, annak a frissítés gördülékenyebben fog menni, mint azoknak, akik nem törődtek a folyamatos frissítéssel. A Joomla 3.10 a 4.0.0-val együtt jelent meg, és innentől kezdve 2 év támogatást kapott. Ez a támogatás biztonsági frissítéseket tartalmazott, ami elengedhetetlen a nyílt forráskódú CMS keretrendszerek esetében, hiszem folyamatosan ki vannak téve a támadásoknak.

A fejlesztők tanultak a 2.5-ös rendszerről 3.x-re történő átállásának nehézségeiből és most egy teljesen más megközelítést alkalmaztak. Itt már folyamatában, időről-időre értesítették a felhasználókat a támogatás végének közeledtéről, hogy ne érjen senkit hideg zuhanyként az átállás.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Közeleg a támogatás vége

A mostani üzenetet olvasva láthatjuk, hogy a rendszer biztonsági üzemmódba lépett, és nagyságrendileg fél év múlva végleg megszűnik a terméktámogatás. Mi a teendő?

El kell gondolkodni az oldal utóéletén. Az egyik verzió az, hogy frissíteni kell Joomla 4.x keretrendszerre, és egyben átnézni az oldal összes funkcióját, bővítményét és beépülő modulját, hogy ezek alkalmasak-e a frissítésre. Szerencsés esetben igen. A másik lehetőség egy másik CMS rendszer, pl.: WordPress választása, és egy új weboldal felépítése.

Lépéskényszerbe kerülsz

Ha Joomla 3.x oldalad van, akkor mindenképpen meg kell tenned a szükséges lépéseket, hiszen a támogatás megszűnésével sebezhetővé fog válni a weboldalad, ami azt jelenti, hogy illetéktelenek könnyebben hozzáférhetnek adatokhoz, kárt tehetnek az oldal működésében, vagy blokkolhatják is azt.

Ami egy méginkább elterjedt támadási stratégia, hogy olyan kódrészletekkel fertőzik meg az oldalt, ami más termékek vagy szolgáltatások népszerűsítését szolgálják. Például felnőtteknek szánt tartalmak jelenhetnek meg az oldal kódjában, ami miatt a Google mondjuk támadó oldalnak minősíti azt és letiltja a keresőből. Ez súlyos sérülést okozhat a marketing tevékenységedben a PR károkról nem is beszélve amivel mindez jár.

A Joomla egy remek keretrendszer, de mint az ilyeneknek fontos, hogy minden esetben naprakészen tartsd a forráskódját. A folyamatos ellenőrzés és a frissítések telepítése kötelező. Ha tudsz róla, hogy Joomla keretrendszerben üzemeltetett weboldalad van, akkor kérdezz rá a verziójára, és feltétlenül kérd a migrálást 4.x verzióba.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Segítünk a megoldásban

Segítségre van szükséged? Akkor jó helyen jársz. Számos Joomla oldalt üzemeltetünk, és van megoldásunk erre a problémakörre is. Ha szeretnéd, migráljuk az oldaladat, vagy készítünk számodra egy teljesen újat, a kor vizuális és funkcionális szükségleteinek figyelembevételével. Ha kérdésed van, keresd bátran a Jacsomedia Digitális Ügynökséget, és biztosan találunk megoldást a problémádra.

Jacsó Péter Tivadar tulajdonos, multitalent

Jacsó Péter Tivadar
tulajdonos, multitalent
Jacsomedia Digitális Ügynökség

Szívesen olvasnál ehhez a cikkhez hasonló bejegyzéseket havi rendszerességgel?

Ha a válaszod igen, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi azon leszünk, hogy időről időre bemutassuk neked a legfontosabb szakmai innovációkat, híreket, érdekességeket a digitális piacon.

Oszd meg ezt a történetet!