Vállalatirányítási rendszer + UI/UX design

Az utóbbi időben több olyan projektben is részt vettünk, ahol komoly vállalatirányítási rendszer fejlesztése zajlott. Erre szakosodott cégek igénybevételével, és hosszú időn keresztül kizárólag az SAP vagy ODOO működésére koncentrálva történt a fejlesztés.

Az utolsó szakaszban megvalósult a webshop kivezetés is, ami mintha amolyan szükséges rossz lett volna és nem kapott igazán nagy fókuszt, hiszen a feladat oroszlánrésze a backend tervezése és programozása volt. Amikor mi becsatlakoztunk ezekbe a projektekbe, mindig azt tapasztaltam, hogy komoly UI/UX kármentés vált szükségessé. A szinte publikálási stádiumba jutott rendszerek webes kivezetései sok-sok megoldatlan kérdést hagytak maguk után.

Ebben a cikkben azokat a tapasztalatokat foglalom össze, amik ahhoz szükségesek, hogy ne kerülj olyan kellemetlen helyzetbe, amikor a vállalatirányítási rendszerrel összekötött weboldaladról az élesítés előtt derül ki, hogy valójában nem is áll készen a startra.

A vállalatirányítási rendszer fontos, de!

Vállalatirányítási rendszert fejleszteni összetett dolog. Körültekintő tervezést, hosszas integrációt, és fáradságos adatfeltöltést igényel, ezért egy ilyen projekt rendszerint hosszú ideig zajlik. Az erre szakosodott szakemberek értik a dolgukat, és nem is kell, hogy minden szakterületen profik legyenek, emiatt nem elvárható az, hogy egy SAP-s fejlesztő értsen a design és UX kérdésekhez.

Érdemes ilyen helyzetben már időben, a projekt indulásakor kollaborálni egy olyan design és UX tervező csapattal, akik viszont ehhez a területhez értenek, hiszen a munka nagyon sokáig párhuzamosan tud zajlani, így a projekt időbeli vetületére nincs hatással a két csapat munkája.

Fontos látni, hogy bár a vállalatirányítási rendszer lesz a kereskedelem és a logisztika lelke, mégis a kimeneti weboldal, vagy webshop lesz az eladás és a márkaélmény közvetítésének a legfontosabb eszköze és emiatt erre hasonlóan nagy fókuszt kell tenni, mint a backoffice rendszer felépítésére.

A keserű tapasztalat

A közelmúltban tapasztalt példák esetében azt a megállapítást kellett tennünk, hogy bizony a weboldal UI/UX részének kialakítása több esetben is másodlagos szerepet kapott a tárgyalt a projektekben. A webshopot ráhúzták egy template oldalra, ami nem is lenne baj, de sem design, sem UX szempontból senki nem foglalkozott behatóan annak vizuális megjelenésével.

Mindkét esetben, már egy olyan stádiumba tudtunk becsatlakozni, amikor az alapoktól újra kellett definiálni az oldalak megjelenését, vizuális kialakítását. Ennek oka pedig semmi más, csak a rossz időzítés volt. Gyakorlatilag a kész weboldalakat kellett újrarajzolni és újraépíteni HTML elemekkel. Ez pedig mindenkinek kellemetlen, hisz plusz időt és erőforrásokat igényel, holott a megfelelő munkameneteket kihasználva már az elejétől be lehetett volna vonni az UX szakembereket. Sajnos emiatt mindenkinek le kellett nyelnie a keserű pirulát.

Egyenlő arányban fordíts erőket mindkét területre

A tanulság az, hogy nem elég az utolsó szakaszban bevonni egy designert vagy UX-est, hanem már a projekt indulásától azonos mértékben kell erőforrásokat fordítani mindkét területre. Mindenki végezze a saját feladatát, és az adott pontokon hangoljuk össze azokat. Miközben a backoffice építkezik, mi elkészítjük a vizuális megjelenést és a frontend fejlesztést. Ez remek kollaboráció mindenki számára és az ügyfél megelégedésére is.

Design és vállalatirányítási rendszer kéz a kézben

Segítünk a megfelelő design és UX kialakításában vállalatirányítási rendszereket fejlesztő vállalatoknak. SAP vagy ODOO rendszerekben fejlesztesz vállalatirányítási rendszereket? A Jacsomedia Digitális Ügynökség remek partnered lesz a kapcsolódó weboldal vagy webshop design és UX kialakításában. Legyünk egymás hasznára és fejlesszünk együtt nagyszerű megoldásokat, ahol professzionális vállalatirányítási rendszerek és átgondolt működésű és megkapó megjelenésű weboldalak kéz a kézben járnak.

Vállaljuk vállalatirányítási rendszerek UI/UX design tervezését és frontend fejlesztését kollaborációs formában. Ha tapasztalt és kreatív partnert keresel a vállalatirányítási rendszer fejlesztéséhez, aki képben van a design és az UX területén, akkor válassz minket, válaszd a Jacsomedia Digitális Ügynökséget.

Jacsó Péter Tivadar tulajdonos, multitalent

Jacsó Péter Tivadar
tulajdonos, multitalent
Jacsomedia Digitális Ügynökség

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Szívesen olvasnál ehhez a cikkhez hasonló bejegyzéseket havi rendszerességgel?

Ha a válaszod igen, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi azon leszünk, hogy időről időre bemutassuk neked a legfontosabb szakmai innovációkat, híreket, érdekességeket a digitális piacon.

Oszd meg ezt a történetet!