Merre tartanak az idei év webdesign irányzatai?

Átnéztük a trendi webdesign irányzatokat, és összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy 2023-ban is a korszellemnek megfelelő megjelenéseket adhassunk a frissen készülő weboldalaknak. Lássuk akkor milyen vizuális és interakciós irányok határozzák meg az idei évet!

1. Nosztalgia és Y2K esztétika

Az ezredforduló vizuális kultúrája és divatja tovább menetel a népszerűség útján. Az Y2K életérzés az elmúlt években visszaszivárgott a köztudatba, és meghatározta a stílust a zenétől a divaton át az enteriőr design és a képzőművészet területein. Ez a trend természetesen elérte a webdesignt is.

A nosztalgia trendek jellemzően 40 éves ciklusonként jelennek meg újra és újra az életünkben, de a közösségi média felhajtó erejével ez a ciklus egyre rövidül. Immáron 20 év is elég volt, hogy az ezredforduló trendjei visszatérjenek.

A designerek, előszeretettel idézik fel a korszak tipográfiáját, így az egyszerű, gyakran pixeles fonthasználatot. A korszak weboldalai nem fukarkodtak a fehér területekkel, és fonthasználatukban az Arial és a Verdana meghatározók voltak.

Y2K nostalgia

A kor egyik jellemző stílusjegye volt a testre szabható kurzormutatók használata. Ez a vizuális trend visszatért. A tervezők egyedi élményt nyújthatnak az oldalon működő különleges kurzormutatók segítségével.

A pixeles szélű grafikai megoldások és fontok a kor technológiai jellemzői miatt voltak jelen, most azonban direkt ilyen ikonok és grafikai elemek megtervezésével érnek el a tervezők egyedi hatást és lovagolják meg a nosztalgia vonalat.

2. Egyedi tipográfiai megoldások

Az elmúlt években azt észlelhettük, hogy egyre több designer készít az ügyfele számára egyedi betűkészletet, hogy így segítsen kitűnni a sokaságból. Ez a trend is folytatódik és egyben szintet is lép az egyedi megjelenésű fontkészletek terén.

Ebben a stílusban sokféle trend jelentkezik, ilyen például a stencilezett és szitanyomott hatású fontkialakítás. Vastag, éles élekkel ellátott, és egyenes vonalvezetésű fontkészletek hívják fel az olvasó figyelmét a fontos üzenetekre.

Typography

Egy másik irányzat a színes és játékos hatású, már-már a rajzfilmek hangulatát idéző kézzel rajzolt fonthasználat. Nem lehet egyértelmű irányt megnevezni a témában, inkább egységesen az egyediség felé való törekvést és ennek a tipográfiában való leképeződését érzékelhetjük.

Ha tehát trendi oldalt szeretnél építeni, akkor nézz körül alaposan a betűkészletek világában, és tűnj ki egy nem szokványos tipográfiai kialakítású weboldallal.

3. Illusztrációk 3D mélységgel

A metaverzum megjelenésének közeledtével a 3D illusztrációk és animációk jelentőssége ismét előtérbe kerül. Itt nem csupán arról van szó, hogy egy weboldalon 3D illusztrációkat használunk, hanem a felhasználó számára egy cyberspace élményt nyújtva, animációkkal, egész oldalas effektekkel, és többrétegű illusztrációkkal adunk egyedi élményt.

Redis

A metaverzum manapság igen forró téma, bár szinte senki nem tapasztalta meg még a valódi lehetőségeit, mégis iszonyatos felhajtó erővel rendelkezik, és húzza magával a kreatív területeket. Ez tulajdonképpen a virtuális valóság egy formája, ami megihleti a designereket, így már most találkozhatunk olyan weboldalakkal, amelyek teljes 3D élményt kínálnak. Arról lehet vitatkozni, hogy ez felhasználói élmény szempontjából mennyire hasznos, de mindenképpen előremutató megoldásokkal operál.

Egy szintén trendi és kapcsolódó 3D stílus a claymorphism, amit amolyan gyurmastílusnak lehetne fordítani. Az ilyen illusztrációk stilizáltak, mégis 3D-s hatásuknak köszönhetően szinte tapinthatók és valósághűek, így segítik az üzenetek megértését. Ezek a gyurmaszerű illusztrációk élettel töltik meg a weboldalakat, ugyanakkor megmaradnak a stilizált formájukban.

4. Interakciók „csak az élmény kedvéért”

Az interakciók egy része nem szolgál különösebb érdeket, pusztán azért kerül bele az oldalakba, hogy feldobja annak a hangulatát. Ez az irány egyrészt ellene megy a szokásos UX elképzeléseknek, hiszen feleslegesen és öncélúan jelenít meg animációkat, interakciókat, ugyanakkor kétségkívül egyedivé varázsolja az oldalt és újfajta felhasználói élménnyel próbál operálni.

Interaction

Ezek az interakciók nem kapcsolódnak szervesen az oldal használatához, vagy a navigációjához, ugyanakkor elképesztően szórakoztatóak tudnak lenni. Itt persze figyelembe kell venni a felhasználók hozzáállását is. Véleményem szerint csak akkor szabad ezekkel az eszközökkel operálni, ha a célcsoportunk megfelelően képzett mind vizuálisan, mind felhasználói interakciók terén. Egy gyengébben képzett felhasználót el is riaszthatunk egy-egy elbizonytalanító megoldással.

5. Betöltési animációk

A betöltési animációk népszerűek voltak az internetezés hajnalán, amikor a sávszélesség által állított korlátok indokolták ezek használatát a felhasználók megtartása érdekében. Ezek az animációk mostanában szintén visszatértek, de kicsit más célokat szolgálva, mint az elődeik. Ezek az elemek mostanában inkább kommunikációs céllal működnek, így új lehetőséget teremtenek a felhasználókkal történő interakciókra.

Antonio Segurado

Az a dolog köztudott, hogy az internetező felhasználók gyűlölik a várakozást, így egy megkapó és humoros animációval képesek vagyunk oldani bennük a feszültséget arra az időre, ameddig az általunk megálmodott és gazdag tartalommal ellátott weboldal teljes mivoltában betöltődik.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba

Még egy kis plusz…

A kiemelt trendek mellett még számos irányzat van jelen, amelyek meghatározzák napjaink alkotói tevékenységét a cyber térben. Ez egyik ilyen vonal a kollaborációs eszközök használata. A távolról is elérhető, felhő alapú eszközök egyre magasabb szinten szolgálják ki a csapatmunka adta kihívásokat.

Minél könnyebb és gyorsabb, annál jobb. 2023-ban folytatódik a sebesség-csata, azaz egyre inkább olyan weboldalakat készítünk, amelyek mind a back-end, mind a front-end oldalon a sebességre és a felhasználói élményre vannak optimalizálva.

Az értesítések, mint sales eszközök jelennek meg és működnek a weboldalakon. A mobileszközökön már megszokott notifikációk egyre inkább átköltöznek a webes felületekre, hiszen kiválóan alkalmazhatók arra, hogy a felhasználói tevékenységet irányítsuk velük.

Trendi megoldás a testre szabható böngészési élmény is. Egyre több weboldal operál azzal a lehetőséggel, hogy a felhasználók bizonyos megjelenítési és tartalmi elemeket a maguk ízlése alapján szabhatnak testre.

Összességében elmondhatjuk, hogy 2023 vizuális trendjei mind egy irányba mutatnak, és ez nem más, mint a felhasználói élmény, és az ebből fakadó elköteleződés. Ennek rengeteg módja ismert és adott a számunkra is. Egy weboldal számára adhatunk reszponzivitást, animációkat, és építhetünk bele egy sor szórakoztató elemet is. Amit tapasztalunk tehát az a trend, hogy a modern weboldalak folyamatosan telnek meg élettel, és a designerek valamint a felhasználók egyre újabb megoldásokat fedeznek fel az interakciókban.

Ha weboldal design és fejlesztés területén keresel tapasztalt partnert, akkor válaszd a Jacsomedia Digitális Ügynökséget, ahol tapasztalt designer és fejlesztő csapat valósítja meg számodra a korszellemnek megfelelő megjelenésű weboldalt.

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Tudj meg többet szolgáltatásainkról!

Kérj személyes konzultációt.

Lépjünk kapcsolatba
Jacsó Péter Tivadar tulajdonos, multitalent

Jacsó Péter Tivadar
tulajdonos, multitalent
Jacsomedia Digitális Ügynökség

Szívesen olvasnál ehhez a cikkhez hasonló bejegyzéseket havi rendszerességgel?

Ha a válaszod igen, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi azon leszünk, hogy időről időre bemutassuk neked a legfontosabb szakmai innovációkat, híreket, érdekességeket a digitális piacon.

Oszd meg ezt a történetet!